Euro koorts in Scandinavië en Ijsland   November 3rd, 2008

De Deense en Zweedse regeringen plannen nieuwe referenda rond de toetreding tot de Euro. De Zweedse Kroon heeft het de laatste maanden zeer hard te verduren gekregen. En staat momenteel op zowat z’n laagste koers sinds de komst van de Euro. De Zweden zijn altijd trouw gebleven aan hun Zweedse kroon, in 2003 werd nog een referendum gehouden waarbij de meerderheid niet van de Euro moest weten. Nu liggen de zaken wel even anders, en beseffen ze daar ook dat deelnemen aan de Euro wel eens een goed idee kan zijn. Zelfs de IJslanders die niet eens lid van de EU zijn zouden interesse hebben.
Ijsland is er namelijk nog een stuk erger aan toe, daar heeft de lokale munt zowat 40% van z’n waarde verloren in het laatste jaar. Ijslandse banken waren zeer populair de laatste jaren met hun aantrekkelijk spaarrekeningen. Blijkt nu dat die banken in wel zeer riskante beleggingen betrokken waren. Ook was het daar gebruikelijk om een lening in een buitenlandse munt af te sluiten. Doordat de Ijslandse Kroon in waarde steeg leek dit een interessante deal. Nu hun munt niet veel meer waard is zitten daar velen in grote financiële problemen. Veel dure wagens werden op buitenlands krediet gekocht en nu moet men die afbetalen in een buitenlandse munt die opeens een heel stuk duurder geworden is. Met als resultaat …

Ijsland crisis

Nogal wat Engelsen hadden hun spaarcenten bij Ijslandse internet banken zoals Icesave belegd. Die rekeningen zijn mometeel geblokkeerd, of ze er mee kunnen lachen …

Ijsland geld kwijt

Tags: ,
This entry was posted on Monday, November 3rd, 2008 at 22:40 and is filed under Not so cool. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

No Responses

Leave a Reply