Mini kerncentrale voor 20000 gezinnen   November 9th, 2008

De regering van de Verenigde Staten heeft onlangs de toestemming gegeven aan het Amerikaanse bedrijf Hyperion om mini kerncentrale’s te bouwen. De mini reactors zijn ongeveer zo groot als een tuinhuis en kunnen zo’n 10000 gezinnen van electriciteit voorzien. Kostprijs van 1 zo’n reactortje is 25 miljoen $, komt neer op z’n 250$ per gezin. Best betaalbaar dus… Het ding zou in een dikke laag beton onder de grond gestoken worden zodat er niemand aan kan prutsen. De reactor heeft geen bewegende delen, en bevat geen “weapons grade” onderdelen. En zou maar na 7 tot 10 jaar hervuld moeten worden met uranium. Het ontwerp is al 50 jaar oud en zou z’n veiligheids kwaliteiten al bewezen hebben.
Potentiële klanten zijn olie en electriciteitsbedrijven, geïsoleerde gebieden en ontwikkelingslanden. Het eerste order is al binnen, een Tjechisch bedrijf gespecialiseerd in water en electriciteits infrastructuur mag de spits afbijten.

Lijkt me toch een rare ontwikkeling nu meer en meer landen afzien van kernenergie en niet meer willen investeren in kerncentrales. En hoe veilig die dingen ook mogen zijn, ik zou er liever niet naast wonen.

Tags:
This entry was posted on Sunday, November 9th, 2008 at 13:35 and is filed under Not so cool. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

No Responses

Leave a Reply