Estland gaat stemmen via GSM   December 13th, 2008

Estland heeft deze week een wet goedgekeurd om stemmen via de GSM mogelijk te maken. Bij de volgende parlementsverkiezingen in 2011 zal het systeem voor de eerste keer gebruikt worden. Het systeem werkt met SIM kaarten die door de overheid verspreidt worden door dezelfde dienst die verantwoordelijk is voor identiteitskaarten.  Het systeem werd al grondig getest en veilig genoeg bevonden. Volgens de Estlandse regering is het de veiligste manier om digitale handtekeningen te verifiëren. In 2007 werd in Estland al gestemd via het internet, toen was er grote bezordgheid rond de veiligheid van het systeem. Achteraf bleek alles vlot verlopen te zijn zonder onregelmatigheden.

Toch een groot verschil met België waar in de meeste steden en dorpen nog op de traditionele manier met potlood en papier wordt gestemd.  Estland is wel een klein land met slechts 1,4 miljoen inwoners, dat zal het wel wat makkelijker maken om zoiets te implementeren.

Estland werd in 1991 onafhankelijk van de Sovjet-Unie, er trad in 2004 toe tot de Europese Unie.  Het land probeert al langer toe te treden tot de Eurozone maar moest dit herhaaldelijk uitstellen door te grote inflatie.

Tags: ,
This entry was posted on Saturday, December 13th, 2008 at 20:59 and is filed under Retecool. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response

December 30th, 2008 at 14:09
herm Says:

Hmm televoting… Zou hier in ons landje ook handig zijn!

Leave a Reply