Poen scheppen in Irak   January 12th, 2009


Het is al langer geweten dat er privé bedrijven gebruikt worden om het leger bij te staan in de oorlog in Irak, zogenaamde contractors. Er zijn vier grote Amerikaanse bedrijven actief in Irak, Halliburton-KBR, Blackwater, CACI en L3-Titan.
Blackwater heeft al massa’s kritiek gekregen in de media, toen een journaliste een onderzoek deed naar geheime CIA gevangenissen in Oost Europa bleek Blackwater verantwoordelijk voor de vluchten van het Midden-Oosten naar Europa. Journaliste Dana Priest won er de Pulitzer prijs mee.
Director Robert Greenwald heeft een film gemaakt, Iraq for sale om te wantoestanden in Irak aan te klagen. Blijkbaar verdienen die privé bedrijven daar gigantische bedragen op een niet zo ethische manier. Auto’s worden geleverd zonder oliefilter, gaat de motor kapot bestellen ze wel een nieuwe. Het leger betaalt wel de rekening. Zelfs de was van de militairen wordt gedaan door een Amerikaanse privé firma, die krijgt maar liefst 100$ per mand was. Een job die een Iraqi makkelijk zou kunnen uitvoeren, dat noemen ze dan Irak terug opbouwen. Het ergste van al is dat gewone Amerikaanse burgers naar Irak gelokt worden om veel geld te verdienen voor een zogezegde veilige job, zo’n 770 contractors zijn al omgekomen in Irak. Daar zijn contractors bij die waren ingehuurd als kok en vrachtwagenchauffeur. Meer info op Iraq for sale.

Tags:
This entry was posted on Monday, January 12th, 2009 at 21:09 and is filed under Not so cool. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

No Responses

Leave a Reply