Victor Bout   March 1st, 2009

Net naar Panorama gekeken, interessante BBC reportage over de Russische transporteur en wapenhandelaar Victor Bout. Na de val van het communisme had de man het sublieme idee om wat oude Russische transportvliegtuigen op te kopen en een transportfirma te beginnen. Zijn firma’s vervoerden vooral wapens naar conflictgebieden in Afrika, en zelfs naar Afghanistan. De man werd begin 2008 opgepakt in Bangkok, Thailand door de DEA en de Thaise politie. Hij wacht daar nog steeds op uitlevering naar de US. Belachelijke aan heel de zaak is dat Victor Bout ook regelmatig vluchten heeft gemaakt voor het Amerikaanse leger. Waarschijnlijk zijn er verschillende Amerikanen die z’n uitlevering liever niet zien gebeuren.
De man heeft zelfs een Belgische connectie, hij heeft nog een firma gehad op de luchthaven van Oostende en werkte samen met verschillende Belgen om z’n zaakjes te regelen.
Veel goede herinneringen aan België zal Victor wel niet hebben, het heeft niet lang geduurd voor het Belgische gerecht op z’n hielen zat.
Het was ook een Belg, Johan Peleman die de illegale wapentransporten in Afrika aan de kaak stelde en voor de Verenigde Naties een rapport opstelde.
Victor Bout beweert nog altijd dat hij onschuldig is, hij heeft zelfs een website waar hij alle beschuldigingen in het rapport van Johan Peleman ontkent.

This entry was posted on Sunday, March 1st, 2009 at 23:02 and is filed under Not so cool. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response

November 24th, 2010 at 20:01
Edje Says:

Eindelijk, donderdag 18 december was het zover. De Lord of War, Victor Bout, werd ingerekend door de Amerikaanse justitie nadat het Thaise hooggerechtshof een Amerikaans uitleveringsverzoek had toegewezen. Een groot succes, in het NOS journaal en andere nieuwskanalen werd hier ruim aandacht aan beteed. Victor Bout zou model hebben gestaan voor de hoofdpersoon in de film Lords of War van Nicholas Cage, de must-see movie over wapenhandel in Afrika.

Mooi, eindelijk een dood en verderf zaaiende wapenhandelaar opgepakt die miljoenen Afrikanen van de drup in de regen heeft geholpen, zou je zeggen… maar er is nog veel meer aan het verhaal dat niet door onze gerespecteerde mediakanalen wordt verteld, namelijk corruptie binnen de VN, nucleaire smokkel en zelfs de bewering dat Victor Bout een zondebok is van de raketaanval op het Pentagon van 11 september!

Victor Bout is volgens zijn eigen internetsite een eerzame Russische zakenman, die na een carrière in het Russische leger gekozen heeft voor een bestaan als zakenman. Na het ineenstorten van de Sovjet-Unie kocht hij een vliegtuig en vloog hiermee als vrachtcharter op de Afrikaanse markt. Hier bediende hij Afrikaanse regeringen en ook de VN maakte in ruime mate gebruik van zijn diensten. Vaststaat dat zijn bedrijf, Aircess, voor de VN en Afrikaanse regeringen in de afgelopen twintig jaar wapens vervoerde. Volgens Victor Bout was dit altijd met de juiste papieren, volgens een Belgische VN diplomaat, genaamd Johan Peleman, waren de wapens met Victor’s medeweten bestemd voor Afrikaanse opstandelingen zoals in Sierra Leone.

Ook Douglas Farah, een bekende propagandist die verschillende fabeltjes over terrorisme aan de media slijt, beschuldigde hem van wapenhandel aan Afrikaanse rebellen. Een Syrische Amerikaan genaamd Richard Chikali, werd door Farah beschuldigd van terrorisme en het financieel runnen van het wapenhandelnetwerk van Victor Bout. Chikali werd door Bush en Co op rendition gezet naar Syrië voor een retourtje martelkamer. Inmiddels is Chikali al geruime tijd terug in de VS en op vrije voeten, maar het onderzoek tegen hem is nog steeds niet afgesloten.

Volgens de vrouw van Victor Bout en Richard Chikali was Peleman betrokken bij corruptie bij de toewijzing van VN-cargo. Toen Victor Bout weigerde te betalen, werd Peleman volgens haar wraakbelust en zette met Farah een smaadcampagne tegen haar man op. Peleman blijkt in rapporten over wapensmokkel veelvuldig de naam van Victor Bout toegevoegd te hebben.

Toen zijn bedrijf door alle slechte publiciteit ten onder ging verhuisde Victor Bout naar Thailand. Tijdens zijn verblijf in Bangkok maakte Victor Bout kennis met Dimitri Khalezov, een andere rus die in Bangkok woont en al eerder wegens aantijgingen door de VS vanwege terrorisme op de nominatie stond om uitgeleverd te worden. Dimitri Khalezov was een officier in de Russische geheime dienst en heeft zijn visie over de gebeurtenissen van 9/11 eerder wereldkundig gemaakt. Volgens hem zijn de Twin Towers door de VS met twee ondergrondse nucleaire bommen opgeblazen volgens een ingebouwd demolition plan. De Amerikaanse autoriteiten voelden zich hiertoe gedwongen nadat ze de nucleaire missile in het Pentagon tegenkwamen en informatie kregen dat twee andere nucleaire explosieven in het Pentagon op het punt van ontploffen stonden( zie ook het eerdere artikel op zapruder hierover)

Dimitri Khalezov hielp Victor Bout bij zijn verdediging mede gezien het feit dat hij ook al eerder uitwijzing naar de VS vreesde en daarom bekend was met het Thaise rechtssysteem. Hij beweert dat Victor het slachtoffer is van een gezamenlijke poging van Russische en Amerikaanse veiligheidsdiensten om een zondebok te vinden voor 9/11. De deal waardoor Victor in problemen is gekomen werd geïnitieerd door een Russisch geheim agent en Victor zou niet geweten hebben dat het om FARC rebellen ging. Bovendien zou het bewijsmateriaal door de DEA in zijn tas zijn gestopt.

De reden waarom Victor deze behandeling krijgt is volgens Dimitri Khalezov omdat er een conspiracy binnen een conspiracy zou zijn. Een redelijk aantal mensen binnen de US overheid is op de hoogte van de Russische raket die in het Pentagon is neergekomen en is wijsgemaakt dat de TwinTowers zijn opgeblazen met behulp van Mini-Nukes in de parking van het WTC. Door Victor Bout op te pakken en te beschuldigen van nucleaire wapenhandel en het verhandelen van de bewuste raket denken de paar hogergeplaatsten, zij die wel op de hoogte zijn van de waarheid, dit dossier voor de lagergeplaatste FBI en politici te kunnen sluiten. Aanwijzing voor deze bewering vormt volgens Dimitri Khalezov de Thaise rechtsuitspraak, waarin Victor Bout ineens beschuldigd wordt van het verhandelen van ballistische raketten, een niet eerder gedane beschuldiging die ook totaal niet aansluit bij het officiële uitleveringverzoek.

In de film Lord of Wars liep het anders af met de wapenhandelaar. Ook al was zijn handel en huwelijk kapot gemaakt, hij zou zeker vrijgelaten worden, omdat hij nog veel geheimen had. Victor Bout heeft denk ik te weinig geheimen, anders zou hij al op vrije voeten zijn.

Leave a Reply